Wednesday, April 18, 2007

Interreligiøse forhold

De sidste par dage har aviserne været fulde af beretninger om hindu-muslim parforhold. I Danmark kan man sagtens forestille sig forældre der ikke er henrykte over at lillepigen kommer hjem med en muslimsk fyr - men det er INTET sammenlignet med her... Virkelig skræmmende historier.
Først var der historien om et par fra Bhopal - en hinduistisk pige og en muslimsk fyr der var stukket af til Mumbai for at blive gift. Ingen af de tos familier så med venlige øjne på deres forhold (mildt sagt!) - så nu gemmer de sig i Mumbai. Fyren har taget navneforandring til et hinduistisk klingende navn, og er stort set konverteret. Dette faldt naturligvis ikke i god jord hos hans familie, mens pigens familie (og hele den hinduistiske del af byen!) kræver at parret kommer tilbage så han kan "bevise" han er ordentlig hindu! Kan man måske godt forstå parret ikke rigtig tør overveje... Der var demonstrationer i flere byer - især fra hindunationalisternes side - med kampråb, hærværk og lignende. Man kan ikke blande religioner på den måde åbenbart!
Dernæst kom historien om endnu en hinduistisk pige og en muslimsk fyr, der var taget ind på en indisk tv station for at fortælle deres historie og håbe at møde noget forståelse. Dagen efter blev tv stationen smadret af hindunationalister!
I dag kom så historien om hvordan VHP (ekstrem hindunationalistisk bevægelse) - er begyndt at opsøge familier for at tjekke om der skulle være tale om muslimer der skifter navn for at kunne gifte sig med hinduer, samt at skræmme alle muslimske mænd langt væk fra hinduistiske piger.
Det hele er simpelthen så langt ude! Der er så tit historier om forældre der kapper hånden (og det der er værre!) af deres børn fordi de har kærester fra andre religioner, eller på anden måde opfører sig ikke-hinduistisk.
Igen - bare se hvordan hele Indien går amok fordi Richard Gere kysser lidt på Bollywood darling Shilpa Shetty! Eller hvordan hindunationalister på Valentines Day opsøgte unge par der holdt i hånden eller småkyssede og tog billeder af dem der kunne blive sendt til deres forældre!

Lidt specielt at tænke på, at hinduer er dem der har nemmest ved at blive integreret i eksempelvis Danmark, fordi de har så sindsygt mange guder, at der lidt er en holdning om at "jaja - en gud fra eller til - det går nok!". Men denne tolerance og åbenhed rækker åbenbart ikke længere end til én træder en smule ved siden af på den ene eller anden måde.
Det skal selvfølgelig siges at folk som disse VHP'er og ekstremister udgør en brøkdel af den kæmpestore hinduistiske befolkning - men alligevel.

Igen - kontrasternes land. De ting der sker når det handler om hindunationalisme set i forhold til det globaliserede Indien i økonomisk fremvækst - det er altså skræmmende!

No comments: